Forum Genel Teknoloji 2026 Yılı Teknoloji Trendleri: Bizi Neler Bekliyor...
Genel Teknoloji

2026 Yılı Teknoloji Trendleri: Bizi Neler Bekliyor?

Furkan Demir
4 ay önce • 213 görüntülenme

2026 Yılına Damga Vuracak Teknolojik Gelişmeler

Teknoloji dünyası eksponansiyel bir hızla büyümeye devam ediyor. 2026 yılı, özellikle son kullanıcının yapay zeka ile fiziksel dünyada entegre olacağı bir dönüm noktası olarak görülüyor. İşte öne çıkan ana trendler:

Donanımsal Yapay Zeka (NPU): İşlemcilerde Neural Processing Unit devri tam anlamıyla standartlaşıyor. Artık Windows ve Linux işletim sistemleri, işletim sistemi seviyesindeki görevleri CPU veya GPU yerine düşük enerji tüketen NPU'lara devredecek. Bu da laptop batarya ömürlerinde devrim demek.

Wi-Fi 7 (802.11be) Standartlaşması: 320 MHz kanal genişliği ve MLO (Multi-Link Operation) sayesinde, kablosuz ağlarda gecikme (ping) süreleri kablolu ağlarla yarışır hale geliyor. Özellikle ofis içindeki VR (Sanal Gerçeklik) toplantıları için altyapı hazır.

Edge Computing (Uç Bilişim): IoT cihazlarının topladığı devasa verileri merkezi buluta göndermek yerine, verinin üretildiği yerde (Edge) işlenip sadece sonuçların buluta gönderilmesi mimarisi, bant genişliği maliyetlerini ciddi oranda düşürecek.

Kuantum Dirençli Kriptografi: Kuantum bilgisayarların mevcut şifreleme algoritmalarını kırma ihtimaline karşı, kurumlar NIST tarafından onaylanan Post-Kuantum şifreleme algoritmalarını sistemlerine entegre etmeye başlayacak.

Bu teknolojilerden hangisinin Türkiye pazarında daha hızlı benimseneceğini düşünüyorsunuz?

Beğen 0
Bilgi İşlem Uzmanı 2

NPU destekli işlemciler ve Wi-Fi 7 gerçekten oyun değiştirici olacak. Cihaz parkurumuzu buna göre planlamaya başladık bile.

Beğen 1

Cevap yazmak için giriş yapmalısınız.

Giriş Yap